فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 56، تابستان 1402)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 56، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم نجاتی غفوری، مریم مشیریان فراحی* صفحات 1-10
    مقدمه

    کووید 19 اثرات روانشناختی منفی بسیاری داشته است. هدف از این مطالعه تعیین نیمرخ اختلالات روان تنی و مشکلات روانشناختی در افراد بهبود یافته از کووید-19 و مقایسه آن با افراد سالم است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع پس رویدادی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد بهبود یافته از کووید-19 در مشهد در سال 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای متشکل از 120 شرکت کننده شناسایی شد. از دو پرسشنامه استفاده شد: پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) و مقیاس شکایات روان تنی (تاکاتا و ساکاتا، 2004). تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده با استفاده از روش t مستقل تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نیمرخ اختلالات روان تنی و مشکلات روانشناختی بین افراد بهبود یافته از کووید-19 و افراد سالم تفاوت معنی داری دارد. افراد بهبودیافته از کووید-19 نسبت به افراد سالم مشکلات روانشناختی بیشتری از جمله افسردگی، اضطراب و مسایل روان تنی داشتند. 

    نتیجه گیری

    مداخلات روانشناختی باید برای افراد بهبودیافته در نظر گرفته شود تا مشکلات روانشناختی مرتبط با COVID-19 کاهش یابد.

    کلیدواژگان: زنان، کووید-19، اختلالات روانی فیزیولوژیکی
  • علی زنده باد، حمیدرضا کبروی*، محمدمهدی خلیل زاده، آتنا شریفی رضوی، پیام ساسان نژاد صفحات 11-24
    مقدمه

    ناتوانی عملکردی اندام فوقانی یک عارضه شایع در میان بازماندگان سکته مغزی است. هدف اصلی این مطالعه، ارایه یک پروتکل بیوفیدبک بصری با استفاده از شناسایی مدلی مبتنی بر الگوهای سینرژی عضلات بازو به منظور یادگیری حرکتی و بازتوانی حرکتی بازماندگان سکته مغزی دچار فلج نیمه بدن بود.

    مواد و روش ‎ها: 

    در این مطالعه، ابتدا بصورت همزمان داده های حرکتی مربوط به موقعیت چهار مفصل و سیگنال الکترومیوگرافی سطحی چهار عضله درگیر در حرکت بازو در صفحه عرضی از افراد سالم اخذ، پیش پردازش و همگام سازی شد. در گام بعدی الگوهای سینرژی عضلانی با استفاده از روش حداقل مربعات متناوب سلسله مراتبی (HALS) استخراج و به طور همزمان، داده های سینماتیکی توسط الگوریتم MediaPipe اصلاح شده ثبت و در نهایت از یک مدل یادگیری عمیق بر پایه واحد بازگشتی دروازه ای (GRU) برای نگاشت بین آنها استفاده شد. خروجی مدل، به عنوان منحنی بیوفیدبک بصری به منظور اجرای تمرین های حرکت بازوی دست بیماران در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    ارزیابی های نهایی نشان می دهدکه مسیر تولید شده بوسیله مدل پیشنهادی، به طور بالقوه برای بیوفیدبک بصری مناسب است. همچنین شبکه عصبی مصنوعی مبتنی بر معماری GRU بهترین کارایی را به منظور تولید منحنی بیوفیدبک بصری داشته است.

    نتیجه گیری

    ارزیابی های تجربی و بالینی نشان خواهند داد که شرکت کنندگان می توانند مسیر بصری تولید شده توسط مدل را به طور قابل قبولی دنبال کنند از اینرو می توان از این مکانیزم برای بهبود و توسعه سیستم های بیوفیدبک جهت تسریع توانبخشی عملکردی بیماران دچار فلج نیمه بدن ناشی از سکته مغزی ایسکمیک در کنار روش های توانبخشی مرسوم استفاده کرده بشود.

    کلیدواژگان: الکترومایوگرافی، سکته مغزی ایسکمیک، توانبخشی عصبی، اندام بالا‎تنه
  • آسیه خالقی، فرح نادری*، رضا جوهری فرد، محسن جوادزاده صفحات 25-35
    مقدمه

    صرع می تواند بر توانایی شناختی کودکان تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی برنامه های توان بخشی شناختی وظیفه محور و برنامه های توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه بر انعطاف پذیری شناختی کودکان مبتلا به صرع انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به صرع مراجعه کننده به کلینیک مغز و اعصاب بیمارستان کودکان مفید تهران در سال 1400 می باشد. یک گروه کنترل (15 نفر در هر گروه). برای جمع آوری داده ها از آزمون کارت های ویسکانسین گرانت و برگ (1948) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هم برنامه های توان بخشی شناختی تکلیف محور و هم برنامه های توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه، انعطاف پذیری شناختی را در کودکان مبتلا به صرع در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل توجهی افزایش دادند. تفاوت معنی داری در بخش شناختی مبتنی بر رایانه در افزایش انعطاف پذیری شناختی در کودکان مبتلا به صرع وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    برنامه های توانبخشی شناختی مبتنی بر وظیفه و برنامه های توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه می توانند رویکرد مفیدی برای افزایش انعطاف پذیری شناختی کودکان مبتلا به صرع باشند.

    کلیدواژگان: صرع، قابلیت انعطاف، آموزش شناختی، کامپیوتر
  • فرشته عموزاده*، هادی مرادی، حسن غرایاق زندی، رضا رستمی، علی مقدم زاده صفحات 36-46
    مقدمه

    طیف وسیعی از ورزشکاران از اختلال بیش فعالی/کمبود توجه (ADHD) رنج می برند که منجر به اختلال در کارکرد های اجرایی آن ها مانند توجه شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بازی ویدیویی سازه های من بر توجه پایدار دیداری دانش آموزان ورزشکار مبتلا به ADHD بود.

    مواد و روش ‎ها: 

    از بین 79 دانش آموز مبتلا به ADHD، 30 دانش آموز به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. ابتدا توجه دیداری پایدار با یک آزمون عملکرد مستمر ارزیابی شد. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه به بازی سازه های من پرداختند. هر جلسه 15 دقیقه به طول انجامید. آزمودنی های گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان، مجددا از آزمون عملکرد پیوسته استفاده شد. یک ماه و ده روز بعد آزمون پیگیری انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین دو گروه، در سه مرحله اندازه گیری تفاوت معنی داری وجود دارد. استفاده از بازی ویدیویی سازه های من در گروه آزمایش باعث بهبود توجه دیداری پایدار دانش آموزان ورزشکار مبتلا به ADHD شد، اما در گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    ویدیوی سازه های من می تواند توجه دیداری پایدار دانش آموزان ورزشکار مبتلا به ADHD را بهبود بخشد. از این روش می توان برای بهبود توجه در این گروه از دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی های ویدئویی، کارکر های اجرایی، اختلال کمبود توجه با بیش فعالی، ورزشکاران
  • ابراهیم سلطانی عظمت، مصیب یارمحمدی واصل*، ابوالفضل محمدیان صفحات 47-56
    مقدمه

    در این تحقیق، رابطه بین پنج بعد شخصیتی و روابط عاطفی زود هنگام با متغیر میانجی باورهای مذهبی در نوجوانان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    جمعیت آماری این تحقیق شامل نوجوانان دبیرستانی در شهر همدان بود. دویست دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و گلوله برفی انتخاب شدند و پرسشنامه های پنج عاملی شخصیت نیو، جهت گیری مذهبی، و نگرش و تمایل به روابط پیش از ازدواج از طریق فضای مجازی مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که از میان پنج متغیر شخصیتی، توافق پذیری رابطه مستقیم یا غیرمستقیمی با روابط عاطفی ندارد. همچنین، برون گرایی و گشودگی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با روابط عاطفی مرتبط بودند. علاوه بر این، ویژگی های وظیفه شناسی و روانرنجوری به صورت مستقیم با روابط عاطفی مرتبط بودند.

    نتیجه

    نتایج نشان داد که ابعاد شخصیتی برون گرایی و گشودگی تاثیر منفی بر باورهای مذهبی در روابط عاطفی زودهنگام  نوجوانان دارند. به علاوه، کاهش باورهای مذهبی باعث تسهیل در تشکیل روابط عاطفی زود هنگام نوجوانان می شود.

    کلیدواژگان: نوجوانان، شخصیت، فرهنگ
  • سید مجتبی عقیلی*، ملیحه میرشکار، انسیه بابایی صفحات 57-67
    مقدمه

    والدین در روند مراقبت از کودک مبتلا به سرطان با مشکلاتی مواجه می شوند که روند سلامت روانشناختی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سوگ پیش از موعد، اضطراب آشکار و پنهان و تحمل ناکامی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان خون بستری در بیمارستان طالقانی شهر گرگان در سال 1401 بود که تعداد 30 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های سوگ پیش از موعد دهقانی نیشابوری، اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر و پرسشنامه تحمل ناکامی هارینگتون بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سوگ پیش از موعد، اضطراب آشکار و پنهان و تحمل ناکامی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان اثربخش است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به کاهش سوگ پیش از موعد، اضطراب پنهان آشکار و افزایش تحمل ناکامی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب، نئوپلاسم ها
  • حسین خزاعی، الیاس مزروعی راد* صفحات 68-80
    مقدمه

    تعداد غیرمنتظره ای از افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند. بنابراین، تلاش برای یافتن اقدامات پیشگیرانه موثر، شدیدا نیاز است.

    مواد و روش ها

    برای تشخیص بیماری آلزایمر از طریق سیگنال های EEG با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی، اولین مرحله شامل پیش پردازش داده های خام ثبت شده EEG است. این پیش پردازش شامل استفاده از فیلتر میانگذر 0/5 تا 45 هرتز برای حذف تداخل سیگنال های الکتریکی برق شهر است. پس از  پیش پردازش داده، ویژگی استخراج خواهد شد. این ویژگی ها مربوط به حوزه های زمان و فرکانس است. تبدیل فوریه، آنالیز موجک، تحلیل مولفه اول، ویژگی های غیرخطی آنتروپی، بعد همبستگی و بعد فرکتال از جمله ویژگی های پیشنهادی هستند. ویژگی های استخراج شده با آنالیز واریانس یا آزمون تی مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. ویژگی هایی که توانایی تفکیک طبقات مختلف را داشتند و توزیع آماری بهتری در آنالیز واریانس یا آزمون t داشتند انتخاب می شوند.

    یافته ها

    با توجه به قابلیت های شبکه عصبی مصنوعی در شناسایی الگوهای مختلف و دسته بندی اطلاعاتی که طی یک فرآیند یادگیری تنظیم می شود، در این تحقیق از شبکه عصبی مصنوعی برای تعیین نقشه برداری غیرخطی بین سیگنال های EEG و تشخیص بیماری آلزایمر استفاده می شود.  پایگاه داده به دو دسته آموزشی و آزمایشی تقسیم شد. به عبارت دیگر شبکه عصبی مصنوعی با مشخصات سیگنال های ثبت شده به عنوان ورودی، بیمار یا سالم به عنوان خروجی شبکه عصبی و در نهایت خروجی شبکه عصبی مصنوعی آموزش دیده تشخیص داده های بیمار یا سالم است. در مرحله نهایی، عملکرد شبکه عصبی توسعه یافته مورد ارزیابی و مقایسه قرار خواهد گرفت.

    نتیجه گیری

    استفاده از سیگنال های EEG و شبکه های عصبی مصنوعی می تواند روشی نوین برای تشخیص بیماری آلزایمر در مراحل اولیه آن باشد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، الکتروانسفالوگرافی، تشخیص
  • مریم فقیه نیرسی، اکبر حاجی زاده مقدم*، صدیقه خانجانی جلودار، احسان نظیفی، فرشاد صحبت زاده لنبر صفحات 81-94
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک بیماری تخریب عصبی پیش رونده چندعاملی است. این بیماری قبل از 3 سالگی با علایم اختلالات رفتاری قابل تشخیص است. رفتارهای تکراری و کلیشه ای، اختلالات تعاملات اجتماعی و ناهنجاری های کلامی از ویژگی های تشخیصی بارز اوتیسم هستند. ASD ممکن است درنتیجه اختلال در سیناپس های نورونی بخش های مختلف مغز مانند مخچه، هیپوکمپ، عقده های قاعده ای، آمیگدال و قشر پیش پیشانی ظاهر می شوند. در فرد اوتیستیک، عدم تعادل دینامیکی بین گونه های فعال اکسیژن (ROS) و گونه های فعال نیتروژن (RNS) دفاع آنتی اکسیدانی را کاهش می دهد. این می تواند از دلایل اختلالات سیناپسی در نورون ها در قسمت های مختلف مغز باشد. بدن به استرس اکسیداتیو با سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی خود پاسخ می دهد؛ اما کاهش ظرفیت دفاعی و یا اختلال در فرآیندهای فیزیولوژیکی ممکن است به پاسخ های دفاعی نامناسبی منجر شود. تحقیقات اخیر نشان داده اند که تجویز ترکیبات طبیعی آنتی اکسیدان مانند کاروتنوییدها، ویتامین C، فلاونوییدها، فنل ها و سلنیوم می تواند موجب افزایش تعادل آنتی اکسیدانی و بهبود رفتارهای خاص در ASD شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش به سزای استرس اکسیداتیو در آسیب های بافتی و پاتوفیزیولوژی ASD، استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی می تواند یک رویکرد مفید برای بهبود شکل پذیری سیناپسی در مناطق مختلف مغز و بهبود علایم ASD باشد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، تعامل اجتماعی، آنتی اکسیدان ها
  • محمد شاهوردی، زهرا سورانی، مرضیه سرگلزایی، مصطفی مدرس موسوی، بهنام بختیاری مقدم، صادق شیریان* صفحات 95-109
    مقدمه

    بیماری های تحلیل برنده عصبی سبب اختلالات متعدد در عملکرد نورونی در مغز می شوند که منجر به اختلالات شناختی و ناتوانی در نورون حرکتی می شود. اگرچه فاکتورهای متعددی در گسترش این بیماری ها نقش دارند، مواد غذایی توانسته اند در پاتوژنز این بیماری ها ایفای نقش کنند.  کمبود های تغذیه ای یا عدم تعادل در تنظیم ویتامین ها ممکن است بر متابولیسم نورونی اثر گذاشته و منجر به عملکرد های غیر طبیعی در مغز مانند تولید استرس اکسیداتیو، اختلال عملکرد میتوکندری، تجمع پروتیین ها (سینوکلین، پلاک های بتا آمیلویید) شوند. این مساله در نهایت منجر به بیماری تحلیل برنده عصبی می شود. ویتامین های محلول در آب و محلول در چربی نه تنها می توانند از ابتلا به بیماری های پارکینسون و آلزایمر جلوگیری کنند بلکه با فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود بر روی این بیماری ها اثر درمانی دارند. البته لازم به ذکر است نتایج برخی از مطالعات هیچ ارتباطی را بین عملکرد ویتامین و پیشگیری از بیماری های تحلیل برنده عصبی نشان نمی دهند.

    نتیجه گیری

    با توجه به  نقش محافظت کننده عصبی ویتامین های محلول در آب و چربی، در این مقاله مروی اثرات این ویتامین ها  بر روی بیماری های تحلیل برنده عصبی را  مورد بحث قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: ویتامین، بیماری های نورودژنراتیو، پارکینسون، آلزایمر
  • سهراب حیدریان* صفحات 110-126
    مقدمه

    گلیوبلاستوما مولتی فرم (GBM) یکی از شایع ترین تومورها با مرگ و میر بالا و ماهیت بسیار تهاجمی است. سد خونی- مغزی (BBB) ورود داروهای شیمی درمانی به بافت تومور را محدود می کند. مطالعات اخیر نشان داده است که کاربرد انواع نانوحامل های دارویی به منظور درمان GBM می تواند راهبردهای جدید و موثر را ارایه دهد. این نانوحامل ها برای تحویل هدفمند دارو موفق عمل کرده اند و عمدتا شامل نانولوله های کربنی، نانوذرات فلزی، نانوامولسیون ها، میکروکپسول ها، میسل های پلی مری دندریمرها، نیوزوم ها، لیپوزوم ها و فیتوزوم می باشند. قابلیت تحویل دارو به صورت دقیق و مستقیم به سلول های سرطانی GBM توسط نانوحامل ها توانسته است موجب افزایش اثربخشی و کاهش عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی تجویزی شود.  

    نتیجه گیری

    در این مقاله مروری، استفاده از انواع مختلف نانوحامل های دارویی در درمان گلیوبلاستوما مولتی فرم مرور شده است و دیدگاه های درمانی آینده این روش برای غلبه بر محدودیت های درمانی GBM مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: گلیوبلاستوما، سد خونی-مغزی، نانوتکنولوژی
|
  • Maryam Nejati Ghafoori, Maryam Moshirian Farahi* Pages 1-10
    Introduction

    COVID-19 had negative psychological effects. The aim of this study was to determine the profile of psychosomatic disorders and psychological problems in individuals who recovered from COVID-19 and compare it with healthy subjects.

    Materials and Methods

    The method of this study was an ex post facto method. The statistical population of this study included all people who recovered from COVID-19 in Mashhad in 2021. A sample of 120 participants was identified using the availability sampling method. Two questionnaires were used: General Health Questionnaire (GHQ-28) and the Psychosomatic Complaint Scale (Takata & Sakata, 2004).

    Results

    The results showed that the profile of psychosomatic disorders and psychological problems significantly differed between individuals who recovered from COVID-19 and healthy individuals. Recovered individuals from COVID-19 had more psychological problems, including depression, anxiety, and psychosomatic issues, than healthy subjects.

    Conclusion

    Psychological interventions should be considered for recovered individuals in order to decrease COVID-19-related psychological problems.

    Keywords: Female, COVID-19, Psychophysiological Disorders
  • Ali Zendehbad, Hamid Reza Kobravi*, Mohammad Mahdi Khalilzadeh, Athena Sharifi Razavi, Payam Sasannejad Pages 11-24
    Introduction

    Upper limb functional disability is a common after-effect among stroke survivors. The main goal of this study was to present a visual biofeedback protocol to identify a model based on synergy patterns of the elbow muscles for motor learning and rehabilitation of stroke survivors with hemiparesis.

    Materials and Methods

    First, kinematic data related to the position of four joints and the surface electromyography signal of four muscles involved in the arm movement in the transverse plane were collected, preprocessed, and synchronized. In the next step, muscle synergy patterns were extracted using the Hierarchical Alternating Least Squares (HALS) method, and at the same time, kinematic data were recorded by the modified MediaPipe algorithm. Finally, a deep learning model based on the Gated Recursive Unit (GRU) was used to map between them. The model output was regarded as the visual biofeedback trajectory to conduct the exercise therapy by the patients.

    Results

    The evaluations showed that the path produced by the proposed model is potentially suitable for visual biofeedback. Moreover, the artificial neural network based on GRU architecture has had the best performance in generating the visual biofeedback trajectory.

    Conclusion

    Experimental and clinical evaluations will show that participants can acceptably follow the visual trajectory generated by the model. Therefore, this mechanism can be used to improve and develop biofeedback systems to accelerate the functional rehabilitation of patients with hemiplegia caused by ischemic stroke along with other conventional rehabilitation methods.

    Keywords: Electromyography, Ischemic Stroke, Neurological Rehabilitation, Upper Extremity
  • Asie Khaleghi, Farah Naderi*, Reza Joharifard, Mohsen Javadzadeh Pages 25-35
    Introduction

    Epilepsy can impact cognitive ability in children. This study aimed to compare the effectiveness of task-oriented cognitive rehabilitation programs and computer-based cognitive rehabilitation programs on cognitive flexibility in children suffering from epilepsy.

    Materials and Methods

    This study was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study included all children with epilepsy who were referred to the neurology clinic of Mofid Children's Hospital, Tehran in 2021. Using the purposeful sampling method, 45 eligible children were included in the study and were randomly divided into two experimental groups and one control group (15 people in each group). In order to collect data, the Wisconsin cards test from Grant and Berg (1948) was used.

    Results

    The results showed that both task-oriented cognitive rehabilitation programs and computer-based cognitive rehabilitation programs significantly increased cognitive flexibility in children with epilepsy compared with the control group. There was no significant difference in the computer-based cognitive section on the increase of cognitive flexibility in children with epilepsy.

    Conclusion

    Task-based cognitive rehabilitation programs and computer-based cognitive rehabilitation programs can be a useful approach to increase the cognitive flexibility of children with epilepsy.

    Keywords: Epilepsy, Pliability, Cognitive Training, Computers
  • Fereshteh Amouzadeh*, Hadi Moradi, Hassan Gharayagh Zandi, Reza Rostani, Ali Moghadamzadeh Pages 36-46
    Introduction

    A wide range of athletes are suffering from hyperactivity/attention deficit disorder (ADHD), which has led to impairment in their executive functions, such as attention. The purpose of this study was to investigate the impact of the video game Minecraft on the sustained visual attention of athlete students with ADHD.

    Materials and Methods

    Thirty students were selected randomly from 79 students with ADHD and assigned to control and experimental groups (n=15). First, sustained visual attention was evaluated with a continuous performance test. Then, the experimental group played Minecraft for 10 sessions. Each session lasted 15 minutes. The subjects of the control group did not receive any intervention. In the end, a continuous performance test was used again. One month and ten days later, a follow-up test was performed.

    Results

    The findings showed that there is a significant difference between the two groups in the three stages of measurement. Using the video game Minecraft in the experimental group improved the sustained visual attention of student-athletes with ADHD, but not in the control group.

    Conclusion

    The video of Minecraft could improve the sustained visual attention of student-athletes with ADHD. This method can be used to improve attention in this group of students.

    Keywords: Video Games, Executive Function, Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Athletes
  • Ebrahim Soltany Azemat, Mosayyeb Yarmohammadi Vasel*, Abolfazl Mohammadian Pages 47-56
    Introduction

    In this research, the relationship between five personality dimensions and early emotional relationships with the mediating variable of religious belief in adolescents was investigated.

    Materials and Methods

    The statistical population of this research included high-school teenagers in Hamedan City. Two hundred students were selected using the convenience and snowball sampling method, and the five-factor neo-personality questionnaires, religious orientation, and attitude and tendency towards premarital relationships through space virtualization were studied.

    Results

    Path analysis results showed that among the five personality variables, the agreement had no direct or indirect relationship with emotional relationships. Extraversion and openness were, directly and indirectly, related to emotional relationships. Furthermore, conscientiousness and neuroticism were directly related to emotional relationships.

    Conclusion

    The results showed that the personality dimensions of extroversion and openness has a negative effect on religious belief in early emotional relationships in adolescents. In addition, the reduction of religious belief facilitates the formation of early emotional relationships in adolescents.

    Keywords: Adolescent, Personality, Culture
  • Mojtaba Aghili*, Maliheh Mirshekar, Ensiyeh Babaee Pages 57-67
    Introduction

    In the process of caring for a child with cancer, parents face problems that affect their psychological health. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy to premature bereavement, overt and hidden anxiety, and failure tolerance of mothers with children suffering from cancer.

    Materials and Methods

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the research was all mothers with children with leukemia hospitalized in Taleghani Hospital in Gorgan City in 2022. Thirty people were selected as a sample and randomly placed in 2 experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group was treated based on acceptance and commitment, and the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research tools included Nishabouri's premature bereavement questionnaires, Spielberger's overt and covert anxiety questionnaires, and Harrington's failure tolerance questionnaire.

    Results

    The results of data analysis showed that the treatment based on acceptance and commitment is effective on premature bereavement, overt and hidden anxiety, and failure tolerance of mothers with cancerous children.

    Conclusion

    This study indicates that the treatment based on acceptance and commitment leads to the reduction of premature mourning, and overt hidden anxiety, and increases the tolerance of failure of mothers with children suffering from cancer.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Neoplasms
  • Hossein Khazaei, Elias Mazrooei Rad* Pages 68-80
    Introduction

    An unexpected number of people are at risk of Alzheimer's disease. Therefore, efforts to find effective preventive measures require to be intensified.

    Materials and Methods

    To diagnose Alzheimer's disease through EEG signals using an artificial neural network, the first step involves pre-processing the recorded raw EEG data. This pre-processing includes the application of a 0.5 to 45 Hz bandpass filter to eliminate interference from the city's electrical signals. From the pre-processed data, the feature will be extracted. These features are related to time and frequency domains. Fourier transform, wavelet, first component analysis, nonlinear features of entropy, correlation dimension, and fractal dimension are among the suggested features. The extracted features will be evaluated by analysis of variance or t-test. The features that had the ability to separate different classes and have better statistical distribution in variance analysis or t-test are selected.

    Results

    According to the capabilities of the artificial neural network in identifying different patterns and categorizing information that is set during a learning process, in this research, the artificial neural network will be used to determine the nonlinear mapping between EEG signals and the diagnosis of Alzheimer's disease. The database was divided into two categories: training and testing. In other words, the artificial neural network with the characteristics of the recorded signals as input and sick or healthy as the output of the neural network, and finally the the output of the trained artificial neural network is the diagnosis of sick or healthy data. In the final stage, the performance of the developed neural network will be evaluated and compared.

    Conclusion

    Utilizing both EEG signals and artificial neural networks could represent a novel method for the diagnosis of Alzheimer's Disease in its early stages.

    Keywords: Alzheimer Disease, Electroencephalography, Diagnosis
  • Maryam Faghih Neiresy, Akbar Hajizadeh Moghaddam*, Sedigheh Khanjani Jelodar, Ehsan Nazifi, Farshad Sohbatzadeh Lonbar Pages 81-94
    Introduction

    Autism spectrum disorder (ASD) is a progressive multifactorial neurological disease. This disease can be diagnosed before the age of 3 with behavioral disorders. Repetitive and stereotyped behaviors, social interaction disorders, and verbal abnormalities are among the prominent diagnostic features of autism. ASD may be caused by disruptions in the synaptic transmission of different parts of the brain, such as the cerebellum, hippocampus, basal ganglia, amygdala, and prefrontal cortex. In an autistic person, the dynamic imbalance between reactive oxygen species and reactive nitrogen species reduces the antioxidant defense. This can be one of the causes of synaptic disorders between neurons in different parts of the brain. The body responds to oxidative stress with its antioxidant defense system. However, reduced defense capacity or disruption of physiological processes may result in inappropriate responses of the immune system. Recent investigations revealed that the administration of natural antioxidant compounds, such as carotenoids, vitamin C, flavonoids, phenols, and selenium, could increase the antioxidant balance and improve behaviors in ASD.

    Conclusion

    Considering the significant role of oxidative stress in tissue damage and the pathophysiology of ASD, using antioxidant compounds could be a useful approach to promote synaptic plasticity in different brain regions and improve ASD symptoms.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Social Interaction, Antioxidants
  • Mohammad Shahverdi, Zahra Sourani, Marzieh Sargolzaie, Mostafa Modarres Mousavi, Behnam Bakhtiari Moghadam, Sadegh Shirian* Pages 95-109
    Introduction

    Neurodegenerative diseases (ND) cause several disruptions in the neuronal function in the brain, resulting in cognitive disorders as well as motor neuron disabilities. Although several factors contribute to the development of these diseases, nutrients could play an important role in their pathogenesis. Nutritional deficiencies or imbalances in vitamins regulation may influence neurological metabolism and lead to abnormal functions in the brain, such as oxidative stress production, mitochondrial dysfunction, and protein accumulation (Synuclein, β amyloid plaques). This may eventually lead to ND. Water- and fat-soluble vitamins not only may prevent Parkinson's and Alzheimer's diseases but also have therapeutic effects on these diseases via their antioxidant and anti-inflammatory properties. However, some studies indicate that vitamin function does not influence on prevention of ND.

    Conclusion

    Regarding to neurological protection role of water- and fat-soluble vitamins, in this review article, we have summarized the role of the neuroprotective effects of vitamins on ND.

    Keywords: Vitamins, Alzheimer Disease, Parkinson Disease, Neurodegenerative Diseases
  • Sohrab Heydarian* Pages 110-126
    Introduction

    Glioblastoma multiforme (GBM) is one of the most common tumors with high mortality and a very aggressive nature. Blood-brain barrier (BBB) limits the penetration of chemotherapy drugs into the tumor tissue. Recent studies have shown that the use of various drug nanocarriers to treat GBM can provide new and effective strategies. These nanocarriers have been successful in targeted drug delivery and mainly include carbon nanotubes, metal nanoparticles, nanoemulsions, microcapsules, polymeric micelles, dendrimers, niosomes, liposomes, and pyrosomes. The ability to accurately and directly deliver drugs to GBM cells via nanocarriers has been able to increase the effectiveness and reduce the side effects of chemotherapy drugs.

    Conclusion

    In this review article, the use of different types of drug nanocarriers is reviewed in the treatment of glioblastoma multiforme, and the future therapeutic perspectives of this method are discussed to overcome the limitations of GBM therapy.

    Keywords: Glioblastoma, Blood-Brain Barrier, Nanotechnology